De Driemast

Bekijk de video over De Driemast hier

Het ontwerp voor de toren, die door ons tot ‘De Driemast’ werd gedoopt, is een symbolische verwijzing naar 3 belangrijke elementen die mede de identiteit van Terneuzen bepaalt. Namelijk de sage van de Vliegende Hollander, de belangrijke positie van het havengebied en de industrie dankzij zijn ligging aan de Westerschelde, en de herinnering aan de afgebroken watertoren.

De sage van de Vliegende Hollander
De toren bestaat uit 3 verticale kokers. Deze 3 kokers zijn een numerieke verwijzing naar de 3 masten van de Vliegende Hollander. Tijdens de wandeling naar het hoogste uitkijkpunt wordt de sage visueel voorgesteld aan de hand van perforaties in het afwerkingsmateriaal (cortenstaal). Het verhaal wordt dus letterlijk verankerd in de drie masten en vormt zo een permanente tentoonstelling voor jong en oud. Zo houdt het ICOON de sage levendig. Daarnaast verwijst de rode kleur van cortenstaal ook naar de rode zeilen van het spookschip de Vliegende Hollander. Bijkomend is elke toren ook een verwijzing naar de 3 belangrijke basiselementen op de site: land, water en lucht, ofwel Terneuzen, Westerschelde en uitkijktoren.

 

Driemast foto

Belangrijke positie van het havengebied en de industrie
Het materiaal cortenstaal werd gekozen als verwijzing naar het havengebied & de industrie. Hierdoor heeft de toren een unieke uitstraling met zijn industrieel karakter en ruwe (afwerkings-) materialen. Het cortenstaal is een symbiose tussen het aanwezige metaal van de schepen, containers en pijpen op de site en het corroderend effect dat (zee-)water heeft op metaal.

Herinnering aan de oude watertoren 
De toren wordt op een ronde, betonnen sokkel geplaatst. Deze sokkel vangt in eerste instantie de helling van het terrein op en zorgt voor een stabiele ondergrond. Binnenin de sokkel zal er een schoenzoolhoog laagje water staan. Dit laagje water versterkt het idee en de link met de oude watertoren. De oude watertoren herrijst als het ware. Bovendien heeft de ronde sokkel dezelfde diameter als de oude watertoren, maar steekt deze gemiddeld slechts 1m boven het maaiveld uit.

Driemast vanaf dichtbij

Beleving
De slingerende trappen wekken de nodige nieuwsgierigheid bij voorgangers. Samen met de verschillende rustpunten (platformen) laten ze de bezoeker toe de grote variatie aan kwaliteiten die Terneuzen te bieden heeft op verschillende niveaus waar te nemen. Zo geeft de toren zicht op de activiteiten in de nieuwe sluis, het historisch en het nieuwe stadsdeel, de Westerschelde met de grote verscheidenheid aan schepen en het zicht naar de buren van de ‘nare’ kant. Hierdoor wordt de toren bij het hogerop klimmen telkens anders beleefd.

Deze betekenisvolle toren kan een iconisch punt worden ter land, langs verschillende wandelroutes, ter zee, wanneer de schepen zich op de Westerschelde begeven, en in de lucht, wanneer de Terneuzenaren de toren beklimmen en met trots kunnen uitkijken over hun stad. Hieruit blijkt dat ‘De Driemast’ een architecturaal kunstobject is als herkenningspunt die altijd zal worden gelinkt met de stad Terneuzen.